Vo veku 86 rokov zomrel bývalý izraelský minister David Levy

03.06.2024 Celý región

Jeruzalem 2. júna (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel v nedeľu bývalý izraelský minister zahraničných vecí David Levy, ktorý sa z manuálneho robotníka vypracoval na medzinárodnú scénu a inšpiroval ostatných židov-mizrachimov blízkovýchodného pôvodu. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Levy sa narodil v marockom hlavnom meste Rabat a patril k prvej vlne marockých židov, ktorí sa presťahovali do Izraela. Mnohí z nich sa cítili odsunutí na okraj, a to prevažne aškenázskym alebo európskym židovským vedením. Išlo o etnickú nevraživosť, ktorá sa znovu prejavila počas nedávnej ústavnej krízy.

Levy prešiel od komunálnej cez odborovú až po celoštátnu politiku - najmä ako člen konzervatívnej strany Likud, ktorá zmobilizovala podporu mizrachimov, a v parlamentných voľbách v roku 1977 sa dostala k moci.

Levy ako minister pre bývanie v 80. rokoch viedol projekty na zlepšenie infraštruktúry pre chudobných Izraelčanov. V roku 1990 bol vymenovaný za ministra zahraničných vecí. V tejto úlohe pôsobil tri funkčné obdobia.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzdal Levymu česť a pripomenul, ako si Levy razil cestu a desaťročia slúžil verejnosti.

"Na národnej úrovni zanechal svoju osobnú stopu v politickom živote, pričom sa staral o slabšie skupiny obyvateľstva, ktoré poznali ťažkosti. Nie vždy sme sa vo všetkom zhodli, ale vždy som si vážil jeho zmysel pre poslanie," uviedol Netanjahu.
 

Vyberte región